Prijava

Poslije dvogodišnje pauze, izazvane pandemijskim i organizacijskim problemima, održan je Dan Slavonskih planinara, 70. po redu. Brojka je to proizašla iz sumiranja svih sletova, dana i susreta koji su u osnovi imali isti karakter: godišnje okupljanje planinara s područja Slavonije u širem smislu. Prvo je održano davne 1930., u organizaciji požeških planinara, a od 2015. se organizira pod rednim brojem 65 i nazivom koji i danas koristimo. Brigu o toj tradiciji vodi udruga Slavonski planinari (ranije Slavonski planinarski savez), a domaćin je svaki puta neko drugo planinarsko društvo-članica. Ovaj puta je to PD Petrov vrh iz Daruvara, koje bilježi 90 godina organiziranog planinarstva u gradu.

Godina je 2022. 11. rujna, nedjelja. Poslije kišne noći još je svježe a naoblaka se još drži dosta gusto... Jutro je i stižu prvi sudionici na plato ispred planinarskog doma Petrov vrh. Malo po malo i eto veselog planinarskog žamora. Nešto poslije zakazanih 9 sati slijede pozdravne riječi i otvorenje: Otmar Tosenberger ispred udruge Slavonski planinari, Mario Ripli ispred HPS-a, Narcis Smojver i Tihomir Djedović iz PD Petrov vrh o društvu i stazama te o logistici i zabavnom dijelu.

Pitamo se koliko će biti blata na stazama no to ćemo uskoro saznati jer vodiči zovu. Duža staza SPP-om do Slivinog visećeg mosta preko Stančevca pa na privremeni vidikovac Glamačine. Ovdje je, zbog sječe šume, otvoren jedinstveni pogled na južne padine Poganog vrha i glavnog grebena Zapadnog Papuka, od Vranog kamena do Crnog vrha. Vodič Narcis. Kraća vodi do izletišta Skočaj i nazad, vodič je Soni. Blata je bilo pa prošlo. Nebo se raščistilo i zaplavilo a na njemu beskonačna igra bijelih oblaka raznih formacija i veličina. Vidici, gdje ih je bilo, prekrasni.

Bila je i još jedna staza, nazvana Jubilarnom za 65 godina Slavonskog planinarskog puta. Njome je rano u 6 sati Josip Prević, predsjednik PD Petrov vrh, poveo malu grupu domaćih planinara. Šteta što im se nitko iz drugih društava nije pridružio, a bilo je planirano. Bila je to najduža, najteža ali i najljepša tura. Za bolje hodače: Vrani kamen - Crni vrh - Međa - V. Stančevac - Slivin most - dom, dužina oko 23 km.

Na putu su sreli Michaela Zidanica, Amerikanca naših korijena, i još dvojicu stranaca koji hodaju Croatian long distance trail - CLDT od Iloka. Michael se kasnije priključio našem druženju kod doma.

Izvrstan grah i još bolja janjetina s ražnja uz živu glazbu bila je dalje na programu. Kada se društvo već zaželilo sporijeg tempa, uručena su 24 priznanja Kamilo Firinger za turni obilazak Slavonskog planinarskog puta ili višestruki obilazak (najmanje 5 ovjerenih dnevnika) za period 2020. - 2022. (do 31.kolovoza). Slijedila je i podjela zahvalnica za sudjelovanje te završetak službenog dijela i pozdrav do iduće godine... Još ne znamo gdje.

Jubilej 65 godina SPP-a i 60 godina udruge Slavonski planinari obilježen je povijesnom izložbom postavljenom u domu te prigodnim letcima i naljepnicama.
Uz lijepo vrijeme, za još jedan odlično organiziran i proveden Dan Slavonskih planinara "krivi" su: domaćini iz PD Petrov vrh Daruvar te planinari iz HPD Belišće, HPD Bršljan-Jankovac, HPD Bilogora, HPD Cibalia, PD Dilj gora, PD Đakovo, PD Frankopan, HPD Gojzerica, PD Krndija, PD Mališćak, HPD Orahovica, HPD Papuk, PD Psunj, HPD Sokol, HPD Strmac, HPD Vidim, PD Zmajevac, HGSS stanica Sl. Brod te HGSS stanica Bjelovar koji su dežurali zbog sigurnosti svih prisutnih. Ukupno bar 250 sudionika.

tekst: Otmar Tosenberger, fotografije: Mario Ripli i Josip Prević

 

View the embedded image gallery online at:
https://slavonski-planinari.hr/zzzzzzzzz#sigProId64c589a4de

Wednesday, 14 September 2022 08:34

Ekspedicija "Mali Pajdo" Innsbruck 2022

Danas je 11. godišnjica smrti istaknutog požeškog novinara, planinara i pisca Ivana Jakovine, poznatim pod nadimkom "Mali Pajdo".
Ekspedicija "Mali Pajdo" Innsbruck 2022
Ovim putem Vam javljam da smo i ove godine obljetnicu smrti moga djeda Ivana Jakovine, poznatim pod nadimkom "Mali Pajdo" obilježili na planinarski način u Innsbrucku gdje smo održali 11. planinarsku ekspediciju naziva "Mali Pajdo" Innsbruck 2022.
Ova putopisno-planinarska ekspediciju simboličnog naziva "Mali Pajdo" pokrenuta je 2011. godine u znak sjećanje na Ivana "Malog Pajdu" Jakovinu, kao i promicanje Požeštine i planinarenja.
U posljednjih desetljeće osvojeni su razni planinarski vrhovi poput Triglava u Sloveniji, Jebel Toubkala u Maroku, Musale u Bugarskoj, Zugspitza u Njemačkoj...
I ove godine skupila se sedmeročlana grupa pajdašica i pajdaša iz raznih dijelova Europe i planinarskim druženjem u stilu Ivana "Malog Pajde" Jakovine, veselo i opušteno obilježila sada već tradicionalni i internacionalni planinarski događaj.
U usponu su sudjelovali Davorin i Ivan Jakovina iz Požege s prijateljima planinarima Ivanom iz Münchena, Tenom iz Berlina, Elli iz Atene i Aleksandrom i Petrom koji su za ovu prigodu doletjeli s Islanda.
Skupina se zaputila iz Innsbrucka žičarom Nordkette do vrha Hafelekarspitze na visini od 2.334m, koji je ujedno i polazište za planinarenje Goetheovim putem.
Nakon kratke zdravice i prigodne ceremonija uz dodjelu zahvalnica i recitiranje nekoliko "Pajdinih" pjesama, skupina je nastavila svoj pohod Goethewegom do planinarskog doma Pfeishütte na visini od 1922 metra gdje se dobro raspoloženje uz pjesmu i veselje nastavilo dugo u vedru alpsku noć.
Ovim usponom i cjelokupnim i dogovorena družba za sljedeću godinu u isto vrijeme na nekim od planinskih vrhova.
Ivan Jakovina bio je aktivan planinar HPD „Sokolovac 1898.“ iz Požege, gdje je bio vodič društvenih izleta i omiljeni planinarski prijatelj.

Tekst: Ivan Jakovina

View the embedded image gallery online at:
https://slavonski-planinari.hr/zzzzzzzzz#sigProId238a3ed8d2

Thursday, 08 September 2022 07:46

8. pohod na Frušku goru

04. rujna 2022. godine održan je planinarski izlet „8. pohod na Frušku goru“ u organizaciji HPD Cibalia Vinkovci i uz pomoć HPD Liska Ilok, Grada Iloka i Matice slovačke Radoš.

Ove godine polazak je bio ispred prostorija Matice slovačke u Radošu, sa kojega se kretalo na dvije staze, jedna dužine oko 16 kilometara i druge u dužini od oko 8 kilometara.

Ukupno je na pohodu bilo 208 planinara iz 17 planinarskih društava iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Prijavljena društva: HPD Belišće, PD Borik Đurđevac, HPD Bršljan Jankovac – Osijek, PD Bundek – Mursko Središće, PD Dilj gora – Slavonski Brod, HPD Gojzerica – Požega, HPD HZZO – Požega, PD Ledava – Slovenija, HPD Liska – Ilok, PD Njivice – Bosanska Bijela (BiH), HPD Orahovica, HPD Papuk – Virovitica, HPD Sokol – Feričanci, HPD Tikvica – Županja, HPD VIdim – Kutjevo, PD Zanatlija – Osijek i HPD Cibalia – Vinkovci.

Više fotografija možete pronaći u albumu: 8. pohod na Frušku goru

 

Tekst i fotografije preuzete sa stranica HPD "Cibalia" Vinkovci

View the embedded image gallery online at:
https://slavonski-planinari.hr/zzzzzzzzz#sigProIddc4c09f3a7

Wednesday, 07 September 2022 09:54

Diljska planinarska obilaznica Tri jezera

PD Dilj gora je ovog vikenda organizirala hodanje svoje Diljske planinarske obilaznice. Prva grupa od 8 planinara (4 Diljevca s gostima iz Karlovca i Zagreba) krenula je u subotu u 6 sati, te nakon 12 sati hodanja savladala svih cc 47km. Veliki naklon ekipi!
Glavnina planinara je stazu hodala u 2 dana, subotu i nedjelju, a planinari s djecom i Diljski žirevi hodali su kraću stazu preko Dilja iz Matković Male.
Na Sovskom jezeru se tako skupilo pedesetak Diljevaca i gostiju. Nakon planinarskog graha i postavljanja šatora druženje uz vatru je potrajalo duboko u noć, a u sitne sate hodao se i Noćni pohod do vidikovca 😊
U nedjelju je ekipa kod Doma pripremila pravu feštu za doček hodača. Izvrsna dva dana na našem Dilju!

Tekst i fotografije preuzete sa stranica PD "Dilj Gora"

View the embedded image gallery online at:
https://slavonski-planinari.hr/zzzzzzzzz#sigProId20d28de555

Planinari PD „Zanatija“ iz Osijeka održali su 3. rujna 2022. svoj drugi Memorijalni pohod Planinarskom Obilaznicom „Dr. Andrija Štampar“. Obilaznicu su članovi Društva osnovali i markirali 2020., u spomen svjetski čuvenog velikana javnog zdravstva dr. Andrije Štampara koji je rođen 1. rujna 1888. u Brodskom Drenovcu. Pohod je posvećen obilježavanju njegovog dana rođenja, a više o ovom hrvatskom liječniku koji je zadužio svjetsku socijalnu medicinu i cjelokupno čovječanstvo možete saznati na poveznici https://hmmf.hazu.hr/andrija-stampar/. Ova staza je lagana, kondicijski i tehnički nezahtjevna te sa svojih 15 km kroz šumu i livade, primjerena i seniorima i djeci.

Planinari iz PD „Zanatlija“ i HPD „Bršljan Jankovac“ iz Osijeka te iz HPD „Željezničar“ iz Zagreba, uključujući i psa Kiru, okupili su se ujutro u Brodskom Drenovcu. Nakon slavonskog doručka i pozdrava predsjednika Društva koje je osmislilo stazu, 45 planinara je krenulo na pohod s početne točke ispred rodne kuće dr. Andrije Štampara koja je ujedno i prva kontrolna točka Obilaznice. Vrijeme je bilo sunčano i toplo, a takvo je bilo i raspoloženje sudionika. Nakon obveznog fotografiranja i udaranja prvog žiga u dnevnik Obilaznice, skupina je krenula prema izlazu iz sela, putem obišavši i drugu kontrolnu točku kod crkve sv. Dimitrija. Laganim hodom kroz livade i šumu došli su do treće kontrolne točke na Kasonjskom vrhu koji se nalazi na oko 350 metara nadmorske visine. I ovdje je udaren žig u dnevnik i grupa je krenula put Planinarske kuće Viljevo koja je četvrta kontrolna točka. Na ovoj lokaciji, u predivnoj lagano brdovitoj prirodi obojanoj bogatim nijansama jeseni, planinari su se odmorili i okrijepili napitcima i voćem. Dobro raspoloženi nastavili su hodati i uživati u prirodi prema zadnjoj kontrolnoj točki Obilaznice koja se nalazi kod Etno kuće „Ćosin mlin“ na rijeci Orljavi. Nakon kratkog zadržavanja na ovoj lijepo uređenoj seoskoj lokaciji, lagano su krenuli prema obližnjem ribnjaku i ribičkoj kući gdje su ih ribiči iz domaćeg ŠRD Mrena iz Brodskog Drenovca počastili s odličnim planinarsko-ribičkim grahom sa suhim mesom. Nakon obilnog ručka i okrijepe tekućinom, uslijedilo je opraštanje od domaćina i gostiju iz Zagreba te povratak u Osijek.

Iako se u ovom terminu održavalo više drugih pohoda i različitih manifestacija u Slavoniji te se na ovaj odazvao manji broj planinara nego inače, možemo reći da je pohod uspješno održan i da su svi sudionici uživali u prekrasnoj prirodi, toplom jesenskom sunčanom vremenu i posebno u ugodnom društvu.

Sanja Vladović
PD „Zanatlija“ iz Osijeka

 

Fotografije i tekst preuzeti sa stranica PD "Zanatlija" Osijek

View the embedded image gallery online at:
https://slavonski-planinari.hr/zzzzzzzzz#sigProId2d0c796255

Komisija za vodiče HPS-a 01.-02.10. i 08.-09.10.2022. godine organizira tečaj za vodiče na ljetno planinarenje (A standard) kod Planinarskog doma Omanovac, Pakrac.

Detaljnije na linku: Najava tečaja za vodiče

Thursday, 25 August 2022 09:57

70. Dan Slavonskih planinara

dan SP 2022 za plakat

 

PROGRAM:

6:00 - polazak na Jubilarnu stazu SPP-a: dom - Vrani kamen - Crni vrh - Međa - V. Stančevac -    Slivin most – dom, povratak oko 13 sati, isključivo za dobre hodače, jači tempo i kratke pauze, dužina 23 km, dijelom nemarkirano, obavezne prijave na 0911814119   ili mailom: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

8:30 do 9:00  - okupljanje sudionika

9:00 – otvorenje 70.Dana Slavonskih planinara

9:30 – polazak na vođene staze, standardna oprema za niže gorje, ponijeti dovoljno vode

          DUŽA: dom - Bajina poljana - vidikovac Glamačine - Slivin most - dom, dužina 11 km, 3-4 sata hoda

          KRAĆA: dom - potok Toplica - Skočaj - dom, dužina 7 km, 2-3 sata hoda

          bez vodiča, po volji - Petrov vrh, oko 10 min uspona od doma

od 12:30 - ručak, druženje i sportsko-zabavni program

         u ponudi je GRAH a za gurmane: JANJETINA S RAŽNJA

         DRUŽENJE UZ ŽIVU GLAZBU

od 14:00 - službeno otvorenje izložbe prigodom 65 godina SPPa i 60 godina SP

               - dodjela priznanja Kamilo Firinger za turni obilazak SPP ili 5 ovjerenih dnevnika SPP

                 za period 2020. - 2022. (do 31.kolovoza)

               - prodaja i ovjera dnevnika SPP i 5uPG, prigodni pečat 70.DSP

oko 16 sati proglašenje rezultata u natjecanjima, podjela zahvalnica i službeno zatvaranje manifestacije

       Dobro došli na Petrov vrh !!!

Molimo prijavite dolazak najkasnije do petka, 9.09.2022. u 12 sati, kako bi mogli osigurati logistiku.

Program je podložan promjenama. Informacije na web i facebook stranicama udruge Slavonski planinari.

Informacije i prijave:

Tihomir Djedović, PD Petrov vrh, 091/1500-203, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Otmar Tosenberger: 091/1814-119, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

................

VAŽNO:

- planinarski dom Petrov vrh je na dnevnom raspolaganju posjetiteljima a za noćenje je obvezna najava:

  Tihomir Djedović, 091/1500-203, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

- moguće je kampiranje pored doma, uz obvezan dogovor s domarom

- hodački program organiziraju i vode licencirani planinarski vodiči HPS, u skladu s pravilima

  službe a sudionici se uključuju po vlastitom odabiru i na osobnu odgovornost.

- za slučaj potrebe dežuraju članovi HGSS stanica Bjelovar

Monday, 22 August 2022 11:12

8. pohod na Frušku goru

U nedjelju, 04. rujna 2022. godine Hrvatsko planinarsko društvo “Cibalia” iz Vinkovaca organizira tradicionalan izlet – 8. pohod na Frušku goru.

Po planu, organizira se hodanje u dvije grupe planinara koje će se kretati istom stazom ali sa različitim duljinama puta: – kraća od 9,5 km koja ide od Slovačke kuće do Kontrolne točke Skandala odakle će se planinari organizirano prevoze na početnu točku, i – duža od 16 km kojom se kružno vraća do Slovačke kuće

Za članove HPD Cibalia organiziran je besplatan prijevoz autobusom iz Vinkovaca, ispred hotela “Slavonija”  u nedjelju 04. 09. 2022. godine u 06,30 sati.

Okupljanje gostujućih planinara je u Radošu, ispred Slovačke kuće.

Polazak na stazu je u 09,00 sati.

Na cilju, odnosno u Slovačkoj kući organiziran je ručak i piće po popularnim cijenama. 

Poslije okrijepe druženje na prostoru Slovačke kuće.

Prijave za izlet najkasnije do 24. kolovoza 2022. godine ili do popunjavanja predviđenog broja izletnika.  

 

https://www.hpdcibaliavinkovci.hr/2022-09-04-nedjelja-8-pohod-na-frusku-goru/

II. Memorijalni pohod Planinarskom obilaznicom dr. Andrija Štampar, koja će se održati 3. rujna 2022. godine u Brodskom Drenovcu.

S radošću Vas pozivamo na Diljsku planinarsku obilaznicu "Tri jezera" 3. i 4. rujna 2022. godine.

Planinarska obilaznica "Kružni put po Dilju" otvorena je 1984. godine za 60-tu obljetnicu PD "Dilj gora", a PD "Dilj gora" je 25.7.1999. godine izdalo prvi dnevnik Diljske obilaznice po imenu "Kružni put po Dilju". 2021. godine Društvo izdaje drugo prošireno izdanje dnevnika. Obilaznica mijenja naziv u Diljsku planinarsku obilaznicu "Tri jezera", jer se obilaznicom vežu naša tri prekrasna diljska jezera. Trasa ostaje ista, ali se dodaju dvije nove kontrolne točke, tako da ih sada ima sedam. Svrha puta je prikazati ljepote Dilja, njegova tri jezera, izletišta, šuma, vinograda, voćnjaka i sela kroz koja se prolazi. Ukupna dužina obilaznice izmjerena 2021. godine je 46,8 km, ima 7 kontrolnih točaka, te ju s preporučuje prehodati u dva dana. Može se prehodati i u jednom danu u trajanju od 12-14 sati.

Page 1 of 32