Prijava

Ponedjeljak, 20 Svi 2013 15:31

Projekti SPP-a

Napisao
Ocjena
(0 glas(a)ova)

Pet projekata obilaska Slavonskog planinarskog puta (SPP-a):

  1. Prvi projekt je „5 Pohoda slavonskim planinama“. Održava se svake godine kao dvodnevni izlet po 5 dionica SPP-a, trećeg punog vikenda u svibnju kroz pet tekućih godina (i stalno će se ponavljati) a prvi je bio 2011. kada je izdan i novi Dnevnik SPP-a sa 35 KT. Organizator je SPS u suradnji sa lokalnim planinarskim društvima. Svaka od pet dionica ima po dva jednako važna povjerenika (svaki za po jedan dan Pohoda) koji bi trebali biti prisutni kao glavni vodiči Pohoda, a članovi su Komisije za pl. putove SPS-a, Potkomisija za SPP. Ovaj projekt vodi po jedinstvenoj, standardnoj trasi SPP-a, prema karti iz Dnevnika. Voditelj projekta je predsjednik SPS-a Otmar Tosenberger, Đakovo. On je i predsjednik Komisije za planinarske putove SPS-a.
  2. Drugi projekt je „Etapno po SPP-u u 16 jednodnevnih izleta“. To znači da se trasa SPP-a obilazi u cijelosti po sistemu „tamo gdje smo prošli puta stali, slijedeći put nastavljamo“ a ciklus traje 2 godine (i stalno će se ponavljati). Naš projekt je započeo 2011. no ubrzo se i zaustavio jer nije bilo društva koje bi se prihvatilo suradnje i stalne organizacije izleta. Od 2012. projekta se prihvatio Vladimir Pavičić i HPD „Zanatlija“ u suradnji sa Komisijom za SPP i p.p. SPS-a. Ovaj projekt obilazi sve KT SPP-a. U prvom ovakvom obilasku SPP-a (ciklus 2012/13), značku je zaslužilo 7 planinara. Za svaku godinu se planira 8 izleta, sa planom datuma. Izleta nema u 7.8.12. i 1. mjesecu. Voditelj projekta je Vladimir Pavičić, Osijek, povjerenik Komisije za p.p. SPS-a.
  3. Treći projekt je „Turno po SPP-u u 8 dana“. To znači da se trasa obilazi bez prekida kroz 8 dana predviđenih za obilazak svih KT. Može trajati duže ili krače ali bez prekida. Do sada imamo 2 planinara koji su 2011. obišli novu kružnu trasu SPP-a sa 35 KT, dužine oko 300 km. Staru (potkovastu) trasu puta sa 18 KT obišla su 2000. godine 2 planinara, a 2007. 5 planinara (sa 20 KT i oko 250 km puta). Na ovakav način put se obilazi uz prethodnu najavu. SPS u tom slučaju daje logistiku. Termin ture može biti proizvoljan ali je poželjno da to bude u vrijeme Pohoda u svibnju. Ovaj projekt nudi opciju obilaska SPP-a sa kraticama između nekih KT po osobnom izboru. Voditelj projekta je Berislav Tkalac, Županja, povjerenik Komisije za p.p. SPS-a.
  4. Četvrti projekt je „SPP točkasto po obilježenim prilaznim putovima“. Ovo je i do sada bio najčešće prakticiran način obilaska SPP-a. Kako SPP ide hrptom šest planina, postrani markirani planinarski putovi se dižu prema kontrolnim točkama iz mjesta i sa prometnica u dolinama. Za navedeni način obilaska, SPS je i do sada davao traženu potporu društvima koja su bila organizatori ovakvih izleta. Tako će biti i u buduće uz usmjeravanje na lokalne vodiče. Ovaj projekt zahtijeva dobro označavanje glavnih prilaznih pl. putova iz dolina do KT-a, te konstantno održavanje navedenih pl. putova.
  5. Peti projekt je „SPP otvorenog tipa“ i rezerviran je za one koji žele doći do KT na svoj način. To znači da nema posebnih uputa kako doći do krajnjeg odredišta, pa se svaki planinar priprema na svoj način. U ovaj projekt spada i „brzi obilazak“ svih KT SPP-a vozilom po brdskim cestama koje su paralelne sa markiranim putovima ili idu po trasi SPP-a. Za ovaj način obilaska treba se dobro pripremiti jer u sebi također nosi i duh avanture pa zahtijeva odlično poznavanje lokalnih cesta i njihovo stanje. Za obilazak SPP-a na ovaj način do sada nismo imali u cijelosti niti jednu prijavu, ali sada radimo pripremu ture. Određene spoznaje i saznanja koja imamo o cestovnim prilazima do KT govore nam da je to za sada najbrži način obilaska SPP-a. Ovako se SPP može obići u 3 do 4 dana. Ova priprema može poslužiti i za biciklistički obilazak SPP-a, jer ide prometnicama i šumskim putovima prikladnim za obilazak trase SPP-a i KT biciklom.     

21.10.2013. Berislav Tkalac, Komisija za planinarske putove Slavonskog planinarskog saveza

Pročitano 4728 puta Posljednja izmjena dana Ponedjeljak, 21 Listopad 2013 10:07