Prijava

Četvrtak, 23 Prosinac 2010 12:39

Obilazak SPP-a i priznanja

Napisao
Ocjena
(0 glas(a)ova)

SLAVONSKI PLANINARSKI PUT

Slavonski planinarski put uspostavljen je 27. srpnja 1957. kao prva planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Put je započinjao na željezničkoj postaji Londžica, a vodio je preko Krndije i Papuka do Strmca na Psunju. Imao je 20 kontrolnih točaka, a po dužini je bio gotovo upola manji od današnje trase. Nakon Domovinskog rata SPP je obnovljen i ponovno otvoren 1. srpnja 2000. Nova trasa imala je 18 kontrolnih točaka i oblik potkove koja je po-činjala na Omanovcu iznad Pakraca, a završavala na Petrovu vrhu kod Daruvara. Neznatne izmjene na trasi puta dogodile su se 2003. godine kada je tiskano drugo izdanje dnevnika s 20 KT.

Slavonski planinarski savez je 2011. započeo s održavanjem "Pohoda slavonskim plani-nama" i otvario novu dionicu koja spaja Planinarske domove Petrov vrh i Omanovac. Time je SPP postao kružna obilaznica s 31 obaveznom i 4 neobavezne kontrolne točke. SPP je vezni put, a može se obilaziti i kao točkasta obilaznica.

Put je podijeljen u 5 dionica:

  1. "Psunj": pl. dom Petrov vrh - pl. kuća Strmac
  2. "Požeška gora": pl. kuća Strmac - Komorica
  3. "Dilj gora": Komorica - pl. kuća Borovik
  4. "Krndija": pl. kuća Borovik - pl. dom Jankovac
  5. "Papuk": pl. dom Jankovac - pl. dom Petrov vrh Nadziru ih i organiziraju održavanje povjerenici dionica,  ujedno članovi Komisije za SPP i druge planinarske putove Slavonskog planinarskog saveza.

DNEVNIK SLAVONSKOG PLANINARSKOG PUTA

Planinarska društva ili pojedinci mogu ovaj dnevnik naručiti pouzećem na adresi:

Otmar Tosenberger
31400 Đakovo, M. Marulića 14
mob: 091/1814119, fax. 031/814954
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Cijeni dnevnika dodaje se poštarina.

KONTROLNE TOČKE Na Slavonskom planinarskom putu ima 31 obavezna i 4 neobavezne kontrolne točke (KT)... više o KT
OBILAZAK I PRIZNANJE OBILASKA

Slavonski planinarski put se obilazi u neograničenom vremenu i u proizvoljnom smjeru. Obilazak je na vlastitu odgovornost (valja se unaprijed raspitati o dijelu trase koji planiramo obilaziti), uz poštivanje  pravila sigurnog boravka u planinama.

Za stjecanje Značke Slavonskog planinar-skog puta nužno je obići 31 obaveznu kontrolnu točaku i na njima otisnuti pečate u ovaj dnevnik (obavezno nosite jastučić za pečate sa sobom). U slučaju da na KT nema pečata ili ga niste pronašli, priznaje se fotografija na kojoj se vidi obilaznik u prepoznatljivom ambijentu kontrolne točke. KT se mogu obići u 5 dvodnevnih izleta. Pečati se nalaze u odgovarajućim kutijama na mjestu KT ili u planinarskim objektima.

 

NAKNADNO DOKAZIVANJE OBILASKA KT

Stari dnevnik SPP-a (iz 1980.) više se ne koristi, ali se obilazniku priznaju sve KT koje je obišao i u njemu ovjerio. Potrebno ga je, kao dokaz, poslati uz neki od novih dnevnika. Dnevnici prvog, (iz 2000.) i drugog izdanja (iz 2003.) priznaju se po pravilima navedenim u njima.

 

DODJELA SPOMEN ZNAČKE SPP-a

Uredno ispunjen dnevnik, s pečatima KT (ili fotografijama u prilogu), treba poslati na adresu:

Otmar Tosenberger, PD "Đakovo"
M.Marulića 14, 31400 Đakovo

Nakon provjere ispravnosti, u roku od 30 dana, SPS vraća dnevnik (i fotografije) vlasniku zajedno s pripadajućom spomen značkom uz naknadu za poštarinu.
DRUGA PRIZNANJA OBILAZNICIMA

Turni obilazak SPP-a, u jednom pohodu, posebno se evidentira a obilaznicima pripada posebno priznanje.

"Prijelazni pehar Slavonskog planinarskog puta" je priznanje udruzi s područja Republike Hrvatske, koja u protekloj godini ima najviše obilaznika s ovjerenim dnevnikom Slavonskog planinarskog puta.

Sudionicima "Pohoda slavonskim planinama", koji sakupe 5 prigodnih pečata i ovjere karton Pohoda, pripada spomen plaketa.

 

VODIČI I ZEMLJOVIDI

Slavonski planinarski put prolazi preko svih slavonskih planina. Njegove dionice su opisane u  pl. vodičima dr. Željka Poljaka i Alana Čaplara kao i svi prilazi KT. Opisi se mogu pronaći i kod drugih, manje dostupnih autora. Zemljovid Dilj gore (Smand 35) poslužit će obilazniku od Brodskog Drenovca do Paučja. Za zemljovid Parka prirode "Papuk", može se obratiti na adresu parka. Dolazak u Park prirode "Papuk" valja najaviti upravi Parka (adresa i telefoni u prilogu ovog dnevnika). Uz uobičajene markacije, na trasi SPP-a nalazi se broj "1", a postupno se provodi obilježavanje putokaza logotipom SPP.

U izradi su novi zemljovidi u izdanju Slavonskog planinarskog saveza, sa svih 6 slavonskih gora, a moći će se kupiti na istoj adresi kao i dnevnik SPP. Informaciju o dostupnosti tih zemljovida i aktualnom stanju na trasi, treba potražiti na  web stranici www.slavonski-planinari.hr, izbornik SPP. Na istom mjestu mogu se pronaći imena i kontakti s povjerenicima dionica puta, koji najbolje poznaju stanje na svom području.

Trasa SPP većim dijelom prolazi šumskim područjima, podložnim eksploataciji i povremenim vjetrolomima, pa su moguća značajna odstupanja od opisa koji slijedi.

Pročitano 7521 puta Posljednja izmjena dana Četvrtak, 11 Lipanj 2020 17:43