Pohod slavonskim planinama - četvrta dionica

Dragi prijatelji, planinarke i planinari, nastavljamo drugi petogodišnji ciklus "Pohoda slavonskim planinama" u najavljenom i uobičajenom terminu i prema već tradicionalnom programu.

Pozivamo vas na "Pohod slavonskim planinama"  II ciklus, četvrta dionica - 18./19. svibnja 2019. - trasom SPP-a, Krndijom i malo Papukom od Borovika, preko pl. kuće Tivanovo u Gazijama, do pl. doma Jankovac.

Za one kojima je cjelodnevno hodanje naporno, predviđene su "poludnevne" dionice, uz mogućnost prilagodbe prema interesu sudionika.

Organizator je udruga Slavonski planinari u suradnji s lokalnim društvima i HGSS. PROGRAM POHODA:

Ako netko želi doći u petak, 17.05. i spavati u Planinarskoj kući Borovik, treba se javiti organizatoru.

18.05. subota

 • do 7:15 - Okupljanje planinara kod planinarske kuće Borovik (uz cestu od jezera Borovik prema Paučju). Ovdje je predviđeno ostavljanje vozila. Organizator će dogovorno vršiti prijevoz vozača po vozila na kraju oba dana. Da bi te aktivnosti bile što racionalnije i efikasnije organizirane, molimo sudionike da na vrijeme prijave dolazak i namjere oko noćenja i dužine hodanja.
  Pozdravna riječ organizatora, informacije i otvaranje Pohoda
 • 7:30 kreće se na pohod:
  satnica prvog dana:
  11:15 sati. dolazak na KT 17, željeznička postaja Londžica
  13:00 sati. dolazak na Bedemgrad, KT 18
  14:00 sati. dolazak na Lončarski vis, KT 19
  17:00 sati. dolazak na Dobru vodu, KT 20, odmor i silazak do pl. kuće Tivanovo
  18:45 sati. dolazak do pl. kuće Tivanovo u Gazijama
 • Na odmorištima dostupnim za vozila, bit će ponuđeni osvježavajući napitci po popularnim cijenama i pitka voda. Organizirana prehrana nije predviđena. Onima koji to žele, prevozit će se prtljaga (presvlaka, hrana i sl) do odmorišta i kasnije tijekom Pohoda.
 • 19:00 večera, druženje i noćenje u planinarskoj kući Tivanovo u Gazijama Za sudionike Pohoda koji se najave biti će pripremljena kuhana večera. Mogućnost korištenja vanjskog roštilja. Poželjno je ponijeti vreću za spavanje.
  Najave noćenja i prehrane na dolje navedenu e-mail adresu do 16.05.2018.

20.05. nedjelja

Satnica drugoga dana:

 • 7:00 sati, polazak prema programu Pohoda
 • 9:00 sati. dolazak na Petrov vrh (Krndijski) KT 21
 • 10:00 sati. dolazak na Kapovac, KT 22
 • 12:00 sati. dolazak na Javor, KT 23
 • 15:00 sati. dolazak na Češljakovački vis, KT 24
 • 17,00 - 18,00 sati - dolazak do pl.doma na Jankovcu, KT 25, završetak Pohoda

Na mjestima većih pauza bit će ponuđena voda, osvježavajući napitci i čaj ako bude hladno. Onima koji to žele, prevest će se prtljaga (presvlaka, hrana i slično) do odmorišta i kasnije do Jankovca. Organizirana prehrana tijekom dana nije predviđena.

Na završetku Pohoda nije planirano nikakvo organizirano okupljanje pa je odlazak kućama u organizaciji samih sudionika prema vlastitom nahođenju.

Za one koji nemaju svoj prijevoz i treba ih vratiti (vozače ili sve zajedno) do vozila parkiranih kod pl. kuće Tivanovo, organizirat će se prijevoz po popularnoj cijeni. Zbog planiranja, potrebno je prijaviti potrebe za prijevozom osoba najkasnije do 16.05.2019.

Svaka dionica Pohoda ima prigodni pečat a sudionici koji ovjere cijeli Karton Pohoda (svih 5 dionica) dobivaju prigodno priznanje/plaketu.

Sva pojašnjenja, pitanja, najave i sl: Otmar Tosenberger, 0911814119, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dodatne mogućnosti:

 • Tko ne može doći u subotu u jutro, može se Pohodu pridružiti tijekom dana ili u nedjelju na mjestima gdje je planiran odmor (uz najavu) ili polazak u nedjelju u jutro.
 • Svi koji bi došli zajedno s "jačim hodačima", a nisu spremni na veće napore, mogu provesti ugodan vikend kraćim turama označenim stazama oko pl. kuće Tivanovo ili na Jankovcu u vlastitoj organizaciji (nisu predviđeni vodiči).
 • Također je moguće na Pohodu SPP obilaziti i točkasto po vlastitom izboru. KT dostupne automobilom: KT 16-Borovik, KT 17-Lonđica i KT 24-Jankovac. Do ostalih KT se može približiti autom: KT 18-Bedemgrad 1 h , KT 19-Lončarski vis 25 minuta (od Paulinovca), KT 20-Dobra voda 2 h (od Tivanova), KT 21-Petrov vrh 15 minuta i KT 22-Kapovac 45 minuta (Međa), KT 23-Javor 45 minuta (od Šaševa), KT 24-Češljakovački vis 2 h (od Jankovca).
  Kartografija: SMAND 34 Papuk 1:30.000, SMAND 34a Krndija 1:30.000, HGSS Krndija 1:25.000 i HGSS Papuk 1:25.000

Dobro došli!

Slavonski planinarski put (SPP)

Uspostavljen je 27. srpnja 1957. kao prva planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Put je započinjao na željezničkoj postaji Londžica, a vodio je preko Krndije i Papuka do Strmca na Psunju. Put je imao 20 kontrolnih točaka, a po dužini je bio gotovo upola manji od današnje trase. Nakon Domovinskog rata SPP je obnovljen i ponovno otvoren 1. srpnja 2000. Nova trasa imala je 18 kontrolnih točaka i oblik potkove koja započinje na Omanovcu iznad Pakraca, a završava na Petrovu vrhu kod Daruvara. Neznatne izmjene na trasi puta dogodile su se 2003. godine kada je tiskano novo izdanje dnevnika sa 20 KT.

Od 21.svibnja 2011., SPP postaje kružna obilaznica s 31 obaveznom i 4 neobavezne kontrolne točke. S proširenjem trase utvrđen je i drugačiji raspored KT( KT1 je Petrov vrh) te tiskan novi Dnevnik.

Slavonski planinarski savez (sada SP) iste godine započinje s održavanjem "Pohoda slavonskim planinama", akcije sa svrhom promoviranja slavonskog gorja i obilaska SPP. Prvi Pohod je održan 21.i 22.svibnja 2011., na dionici Petrov vrh- Omanovac-Strmac i od tada se redovito održava trećeg vikenda u svibnju. Svaki put se obilazi jedna dionica. Na taj način se u ciklusu od pet godina može obići cijela trasa SPP-a, a po tom započinje novi ciklus.

Tijekom 2017. godine su minski sumnjivi dijelovi Psunja pregledani i očišćeni. Time su stvoreni uvjeti da SPP ponovno prolazi tradicionalnom trasom od Omanovca do Brezovog polja preko Velike poljane. Ovog proljeća su završeni radovi na obnavljanju markacija i putokaza, KT 5 sa Širokog brijega je premješten na Veliku poljanju (zidine planinarskog doma Josip Svoboda). Sve promjene će biti opisane u novim izdanju dnevnika SPP.

SPP se obilazi u neograničenom vremenu i u proizvoljnom smjeru. Obilazak je na vlastitu odgovornost (valja se unaprijed raspitati o dijelu trase koji planiramo obilaziti), uz poštivanje pravila sigurnog boravka u planinama. Organizirani oblici obilaska umnogome olakšavaju prosječnom ili manje iskusnom planinaru da se odluči na "pothvat" obilaska SPP i time stekne vrijednu uspomenu – ovjereni dnevnik i numeriranu spomen značku.

SPP je zamišljen kao vezna a može se obilaziti i kao točkasta obilaznica!

Organizirani obilasci SPPa su:

1) Pohod slavonskim planinama – treći vikend u svibnju, ciklusom od 5 dionica u 5 godina obiđe se cijeli SPP. Organizira Slavonski planinarski savez uz pomoć lokalnih društava.
2) Etapni obilazak u 18 jednodnevnih izleta kroz 2 godine, prema objavljenom planu. Organizirani prijevoz iz Osijeka uz priključivanje planinara iz drugih društava uz put – po dogovoru. Organizira PD Zanatlija u suradnji s HPD Bršljan-Jankovac.

Organizirani obilasci se, naravno, mogu slobodno kombinirati međusobno kao i sa drugim društvenim ili individualnim izletima. Svrha organiziranih obilazaka je da se stimulira hodanje SPPom, olakša logistika i grupni dolazak, kome to odgovara.

Osim osobnog zadovoljstva ovjerenim dnevnicima, SPS je ustanovio i priznanja za naročito vrijedne obilaznike:

 • Planinarsko društvo iz RH koje tijekom kalendarske godine pošalje najviše dnevnika SPP na ovjeru, dobiva Priznanje Kamilo Firinger i unikatni Prijelazni pehar na čuvanje slijedećih godinu dana.
 • Pojedinac koji obiđe i ovjeri 5 dnevnika SPP dobiva Priznanje Kamilo Firinger u obliku zidne plakete s likom Kamila Firingera (osnivač PD Jankovac, prvi predsjednik POS/SPS te jedan od pokretača SPPa).
 • Pojedinci koji obiđu SPP turno tj. u kontinuitetu, bez prekidanja (noćenje u objektima na putu), od starta pa do kraja (potrebno je cca 8-9 dana) također dobivaju Priznanje Kamilo Firinger u obliku zidne plakete. Turni obilazak valja planirati u malim grupama, nije preporučljivo pojedinačno niti u većim grupama a obavezno ga treba prijaviti ranije na HYPERLINK "mailto:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite."Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. radi pružanja